Biuletyn Informacji Publicznej m.st. Warszawy
RSS Informacja o kanałach RSS Wersja mobilna Wersja dla niepełnosprawnych
 

BIP > Klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych

Klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych

  Drukuj
 

Poniżej i w załączniku znajdziecie Państwo ogólną klauzulę informacyjną o przetwarzaniu danych osobowych w Urzędzie m.st. Warszawy.
Szczegółowe informacje o przetwarzaniu danych osobowych w konkretnych sprawach załatwianych w Urzędzie znajdują się w kartach informacyjnych dostępnych na stronach https://warszawa19115.pl/

 

Będziemy przetwarzać Pani/Pana dane osobowe, by mogła/mógł Pani/Pan załatwić sprawę w Urzędzie m.st. Warszawy. Mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany, ale nie będą profilowane.


Kto administruje moimi danymi?

  • Administratorem Pani/Pana danych osobowych przetwarzanych w Urzędzie m.st. Warszawy jest Prezydent m.st. Warszawy, z siedzibą w Warszawie (00-950), Pl. Bankowy 3/5.
  • Na pytania dotyczące sposobu i zakresu przetwarzania Pani/Pana danych, a także o przysługujące Pani/Panu prawa odpowie Inspektor Ochrony Danych w Urzędzie m.st. Warszawy. Proszę je wysłać na adres: iod@um.warszawa.pl.

 

Dlaczego moje dane są przetwarzane?

  • Wynika to bezpośrednio z konkretnego przepisu prawa, tj. w szczególności ustawy z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach oraz rozporządzenia Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 20 października 2015 r. w sprawie klasyfikowania i kwalifikowania dokumentacji, przekazywania materiałów archiwalnych do archiwów państwowych i brakowania dokumentacji niearchiwalnej, rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych, ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego oraz ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa lub jest niezbędne do wykonania zadania w interesie publicznym albo w ramach sprawowania władzy publicznej.
  • Pani/Pana dane osobowe przetwarzane są w celu realizacji zgłaszanej przez Panią/Pana sprawy lub przekierowania jej do realizacji oraz w zakresie w jakim jest to niezbędne do wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym albo w ramach sprawowania władzy publicznej powierzonej Administratorowi.
  • Podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest obowiązkowe. Jeśli Pani/Pan tego nie zrobi, nie będziemy mogli zrealizować Pana/Pani sprawy.

 

Jak długo będą przechowywane moje dane?

  • Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez czas wymagany przepisami prawa, tj. przez czas niezbędny do realizacji zgłaszanej przez Panią/Pana sprawy.
    Potem, zgodnie z przepisami, dokumenty trafią do archiwum zakładowego.

 

Kto może mieć dostęp do moich danych?
Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych mogą być:

  • podmioty, którym Administrator powierzy przetwarzanie danych osobowych, w szczególności podmioty świadczące na rzecz Urzędu m.st. Warszawy usługi informatyczne, pocztowe;
  • organy publiczne i inne podmioty, którym Administrator udostępni dane osobowe na podstawie przepisów prawa;
  • podmioty, którym Administrator udostępni dane osobowe na podstawie Pani/Pana zgody.

 

Jakie mam prawa w związku z przetwarzaniem moich danych?

  • Ma Pani/Pan prawo do:
    1. dostępu do danych osobowych, w tym uzyskania kopii tych danych;
    2. żądania sprostowania (poprawienia) danych osobowych;
    3. żądania usunięcia danych osobowych (tzw. prawo do bycia zapomnianym), w przypadku gdy:
      • dane nie są już niezbędne do celów, dla których były zebrane lub w inny sposób przetwarzane;
      • nie ma podstawy prawnej do przetwarzania Pani/Pana danych osobowych;
      • wniosła Pani/Pan sprzeciw wobec przetwarzania i nie występują nadrzędne prawnie uzasadnione podstawy przetwarzania;
      • Pani/Pana dane przetwarzane są niezgodnie z prawem;
      • Pani/Pana dane muszą być usunięte, by wywiązać się z obowiązku wynikającego z przepisów prawa.
    4. żądania ograniczenia przetwarzania danych osobowych;
    5. sprzeciwu wobec przetwarzania danych – w przypadku, gdy łącznie spełnione są następujące przesłanki:
      • zaistnieją przyczyny związane z Pani/Pana szczególną sytuacją;
      • dane przetwarzane są w celu wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym lub w ramach sprawowania władzy publicznej powierzonej Administratorowi, z wyjątkiem sytuacji, w której Administrator wykaże istnienie ważnych prawnie uzasadnionych podstaw do przetwarzanie danych osobowych, nadrzędnych wobec interesów, praw i wolności osoby, której dane dotyczą, lub podstaw do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń;
    6. Wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych  w przypadku powzięcia informacji o niezgodnym z prawem przetwarzaniu w Urzędzie m.st. Warszawy Pani/Pana danych osobowych.

  • Nie przysługuje Pani/Panu prawo do przenoszenia danych.

 

pobierz:
 
 
Wprowadził Świeca Jakub (Gabinet Prezydenta (GP)) 23-05-2018
Aktualizujący Makarewicz Andrzej (Gabinet Prezydenta (GP)) 20-08-2020
Zatwierdzający Antczak Robert (GP) (Gabinet Prezydenta (GP)) 20-08-2020
Publikujący Świeca Jakub (Gabinet Prezydenta (GP)) 20-08-2020
Liczba odwiedzin: 5436
Rejestr zmian
 
jak korzystać z BIP | rejestr zmian | redakcja BIP | mapa serwisu | kontakt | dane osobowe